SECTIA 9 .:. FORTIUS QUO FIDELIUS
 
AcasaFAQCautareInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul

In jos 
AutorMesaj
Ghost Leader
S9 Unit
avatar

Varsta : 38
Localizare : Sibiu, Romania

MesajSubiect: Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul   Joi Apr 01, 2010 2:55 am

Ce este un forum?

de Andrei PLESU / ziarul Adevarul

Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă. Nu să spargă nasurile, ci să reorienteze minţile.

A interveni pe „forum" a devenit, de câţiva ani buni, un hobby la îndemână. La sfârşitul fiecărui articol publicat în presa curentă, o sumedenie de cititori (care, de regulă, nu-şi semnează mesajul cu numele lor adevărat) se pronunţă, fiecare cu inteligenţa şi gramatica lui, asupra articolului cu pricina. Nimic rău, în principiu. Am făcut însă experienţa de a citi, în mai multe rânduri, felurite reacţii la articolele mele. A rezultat o rapidă reflexie asupra acestui nou „gen" literar şi mi se pare util să o împărtăşesc forumiştilor înşişi.

Aş aminti, mai întâi, interlocutorilor mei că termenul „forum", dincolo de istoria lui „electronică", are o ereditate nobilă, grecească şi latină. Forumul roman, ca şi agora grecească, erau locuri publice axiale în viaţa cetăţii. Forumul era, deopotrivă, spaţiu al autorităţii, al instituţiilor politice, şi loc al adunărilor populare, al dezbaterilor comunitare sau al comerţului. Pe scurt, forumul era un loc al schimbului: de idei, de mărfuri, de opinii. Acolo se luau decizii, acolo se instituiau legi, acolo se desfăşurau „certurile" între cetăţeni, fie ei reprezentanţi ai diferitelor facţiuni politice, filosofi, negustori, sau gură cască. Forumul era un teritoriu civic şi ritual. Toate astea ar trebui să impună forumistului contemporan o anumită ţinută, o anumită responsabilitate. A fi prezent „pe forum" înseamnă a asuma un rol social, un oficiu public. Forumul nu e un ring de box, în care intri pus pe mutilarea adversarului. El nu e, de fapt, un loc al adversităţii, chiar dacă e unul al dezbaterii, al părerilor contradictorii. Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă. Nu să spargă nasurile, ci să reorienteze minţile. Asta se face cu argumente, cu vervă (eventual ironică), nu însă cu injurii şi ghionturi. Şi încă ceva: în piaţa publică nu te duci dezbrăcat, sau în pijama, sau nespălat. Te duci îngrijit la vorbă şi la port, gata să contrezi, gata să îţi susţii fără concesii convingerile, dar niciodată preocupat să îţi înjoseşti propinenţii sau pe tine însuţi prin gesturi şi cuvinte de ocară. E recomandabil să ştii despre ce vorbeşti, să te exprimi corect şi limpede şi, mai ales, să fii la obiect. Să nu te laşi dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. Să combaţi idei, nu oameni, să nu-ţi iei antipatiile personale drept „principii", nici competenţa proprie drept cristal.

Forumiştii ar trebui, poate, pornind de la schiţa de mai sus, să-şi pună, măcar din când în când, problema unei minime etici a forumului. Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmânt la discurs. E un centru social, nu o berărie de cartier. Experienţa mea de lectură, cu unele excepţii, cărora le sunt recunoscător, nu e pe măsura aşteptărilor. Mulţi dintre forumişti sunt fie confiscaţi de o exaltată imagine de sine, fie obsedaţi de sângeroase resentimente. Cei care îl detestă pe Băsescu scriu despre el indiferent dacă articolul pe care îl „comentează" e despre piersici. Cei care, mutatis mutandis, mă detestă pe mine, au aerul că aşteaptă febril ocazia săptămânală de a-şi exersa ura şi umorul fin împotriva metehnelor mele pernicioase. Alţii se ceartă între ei, alţii fac paradă de cultură şi subtilitate, carenţi, în mod stingheritor, la amândouă. Cei mai mulţi nu fac decât să se afle în treabă, cerşind un pic de atenţie, un pic de prestigiu, o ţâră de recunoaştere publică. Forumul roman se construise prin asanarea unei mlaştini. Din păcate, la noi, mlaştina e încă la suprafaţă.

...................................................................................................................................::::::: magazin airsoft .:. replici .:. echipamente .:. consumabile ::::::
Sus In jos
http://www.6mm.ro
Ruairi
Overload Crew
avatar

Varsta : 38
Localizare : Sibiu RO

MesajSubiect: Re: Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul   Joi Apr 01, 2010 3:13 am

Multumesc, pentru ca l-ai postat Ghost. E un articol genial foarte la obiect si bine scris, din care am putea invata cu toti cum ar trebui utilizat corect un forum. L-am citit acum 2 saptamani in ziarul Adevarul. Poate ar trebui postat pe orice forum din tara asta, ca sa invete oamenii ce inseamna sa folosesti un forum, ce e locul ala unde te intalnesti si schimbi opinii, pareri, idei, sugestii, chiar daca o faci virtual din spatele unui monitor...
Sus In jos
http://www.6mm.ro
Dec
Overload Crew
avatar

Varsta : 38
Localizare : Sibiu

MesajSubiect: Re: Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul   Joi Apr 01, 2010 4:05 am

Eh, nu stiu ce sa zic de partea cu genialul, cuvantul asta pare ca isi pierde tot mai mult valoarea, dar articolul tine de ceea ce ar trebui sa fie normalitatea oricarui discurs si a oricarei dezbateri. Foarte bine punctat si bine ar fi ca toti, inclusiv autorul articolului, sa respectam macar parte din ceea ce sustinem teoretic.
Sus In jos
Dasher
S9 Unit
avatar

Varsta : 36
Localizare : Sibiu

MesajSubiect: Re: Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul   Dum Iul 11, 2010 10:54 pm


...................................................................................................................................

Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul   

Sus In jos
 
Ce este un Forum - articol de Andrei PLESU / ziarul Adevarul
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forum Sectia 9 :: Agora :: Coltul cu Balauri-
Mergi direct la: